Raha

Share |

Torstai 23.8.2012 klo 21:27


RAHA, RAHA, RAHA                                                                                                        2.8.2012

 

SE on ollut aina puheen aihe, vallanväline - pahan ja hyvänkin mahdollistaja. Abba yhtyekin lauloi jo vuosia sitten siitä: Money money money, must be funny, in the rich men`s world.

Elämässä on kuitenkin niin paljon muuta arvokasta kuin raha.  Terveys, rakkaus, välittäminen, läheiset ja  puhdas luonto ovat  esimerkiksi itselleni tärkeimpiä elämän onnellisuutta lisääviä asioita. Mutta raha on välttämätön asia yhteiskunnassamme, sitä ei pääse pakoon, sen kanssa on elettävä. Mutta kun se meinaa tässä maailman ajassa ottaa ylivallan ja syrjäyttää muita tärkeitä ihmisyyden mahdollistavia arvoja ja asenteita.

Otan esimerkiksi kilpailutusasian. Kun esim. sosiaali- ja terveyspalveluja kilpailutetaan, raha on usein se määräävin päätöksiin vaikuttava tekijä. Palvelut otetaan sieltä, mistä halvimmalla saadaan. Mutta tässä ajattelutavassa unohtuu yleensä se ihminen. Kun raha ratkaisee, jää usein taka – alalle esimerkiksi lähipalveluajatus ja asianomaisten ihmisten toiveet siitä kuinka asiat pitäisi hoitaa. Liian usein jää kuulematta ihmistä itseään.

Kastinen kertoi Uutis –Jousessa (mielipidekirjoitus, 2.8.2012) järkyttävän esimerkin siitä, mitä rahan puute ja kiire voivat aiheuttaa hoitotyössä. Hän toi esille, että vuodeosaston hoitojaksolla hänen omaistansa oli kehotettu tekemään tarpeensa alleen ja häntä oli pyydetty odottamaan, että iltavuorolainen tulee ja puhdistaa hänet.

Hänen esimerkkinsä ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. On erittäin valitettavaa ja järkyttävää, että hoitolaitoksissa ollaan näin tiukoilla. Tällaista kohtelua ei soisi kenenkään joutuvan kokemaan. Toivon voimia kaikille jotka tällaista kohtelua on joutunut tai joutuu kokemaan. Toivon myös, että hoitolaitoksissa tehdään kaikki mahdollinen, että näin ei pääse tapahtumaan.

Olen hoito- ja sosiaali- ja terveysalan ammattilainen ja opiskelen myös alan opettajaksi. Tiedän , että hoitajat ovat tiukoilla. Henkilöstöä on vähän ja sijaisia ei useinkaan palkata. Säästösyistä, koska on pakko säästää rahaa. Käännänkin katseeni päättäjiin, valtion taholle. Sinne, mistä sitä rahaa jaetaan esimerkiksi kunnille hoitopalvelujen järjestämiseen.

Myös Kuopion yliopistollisessa sairaalassa suunnitellaan säästöjen tekemistä. Siellä suunnitellaan henkilökunnan supistamista esimerkiksi lasten kirurgisella osastolla. (Vanamo, mielipidekirjoitus, Savon Sanomat, 2.8.2012). Ja näitä vastaavanlaisia säästötoimia suunnitellaan tällä hetkellä todella monessa kunnassa. Koska ei ole sitä rahaa tarpeeksi.

Päättäjät puhuvat, että kaikkien tulee osallistua säästötalkoisiin, jotta päästään näistä vaikeista ajoista ohi. Olen samaa mieltä, että kyllä kaikkien ketkä pystyvät, tulee jollain lailla osallistua. Mutta näitä säästöjä ei pidä kohdentaa yhteiskuntamme heikko – osaisiin.  Esimerkiksi vanhuksilta, lapsilta ja sairailta ei missään tapauksessa pidä ottaa.  Säästötoimenpiteitä ei tule kohdentaa sinne. Yhteiskunnassamme pitää tehdä kaikki mahdollinen, että yhteiskuntamme jäsenillä on mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään kaikissa elämänvaiheissa.

Marjaana Mikkonen, Siilinjärvi 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini