VANHUSPALVELULAILLA LAATUA VANHUSTEN HOITOON?

Share |

Lauantai 8.9.2012 klo 10:02


VANHUSPALVELULAILLA LAATUA VANHUSTEN HOITOON?

 

 

Vanhusten hoidon laatuun täytyy mielestäni satsata lainsäädännön keinoin ja oikein tosissaan. Olen sitä mieltä, että hoitolaitosten hoitajamäärät tulisi määrittää laissa, sillä yksi hoidon laatua parantava tekijä on, että hoitajia on riittävästi. Mutta se ei yksin riitä. On ehdottoman tärkeää kehittää vanhusten kotihoitoa. Henkilöstömitoitusta pohdittaessa myös vanhusten kotihoitoa tulee tarkastella perusteellisesti ja sitä puolta tulee kehittää. Olen miettinyt, että eikö lakiin saada sellaista tekstiä ja pykäliä, että minimimäärästä ei voi tulla niitä maksimimääriä? Eikö ole mahdollista säätää lakia, joka takaa sen, että riittävä henkilöstömäärä ja hoidon laatu toteutuvat molemmat? Kun vihdoinkin ollaan saamassa vanhuspalvelulaki, tulee sen olla sellainen, että se mahdollistaa toimenpiteet, joilla voidaan parantaa vanhusten elämänlaatua niin hoitolaitoksissa kuin kotihoidossakin. Laki täytyy saada myös vanhustyötä oikeasti helpottavaksi työvälineeksi ja hoitotyön laadun takaajaksi. 

Hallitus on tehnyt päätöksen, että vanhusten hoidon henkilöstömitoitusta ei lailla tässä vaiheessa määrätä. (SS 31.8.2012) Kunnille annetaan nyt aikaa koettaa järjestää vanhustenhoitoa suositusten mukaan parempaan suuntaan.  Väkisinkin tulee mieleen, että vastuuta siirretään. Ja mieleeni herää kysymys: paraneeko vanhusten hoidon laatu näillä keinoin? Riittävätkö nämä suositukset?  

Yhteiskuntamme ikääntyy kovaa vauhtia ja kunnilla on erittäin tärkeä tehtävä tarkastella suurella sydämellä sitä, kuinka vanhuksemme hoidetaan oikeasti hyvin. Olen samaa mieltä Marjaana Pitkäsen kanssa siitä,(U-J, 30.8.2012), että uuden Siilinjärven valtuuston tulee käydä rakentavaa ja lisäisin itse että syvällistä arvokeskustelua siitä, kuinka kunnassamme ikäännytään arvokkaasti ja kuinka vanhuksemme täällä hoidetaan mahdollisimman laadukkaasti. Siilinjärven kunnan tulee nyt kantaa vastuu näissä asioissa.

Marjaana Mikkonen, Siilinjärvi 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini