TAITAA TULLA PAHA KAKKU

Share |

Sunnuntai 27.10.2013 klo 19:51


”Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku” - hokemaa olen ilokseni saanut kuunnella ja itsekin lasten kanssa sitä lorutella useiden vuosien ajan kasvatustyössäni.  

Kun katson lapsia, jotka hiekkalaatikolla taiteilevat hiekkakakkuja parhaan kykynsä mukaan, toiveenaan saada hyvä kakku aikaiseksi , liikutun. Mieleeni tulee toinen suuremman mittakaavan ”kakkutehdas” – näin vertauskuvallisesti. Nimittäin  armas valtiovaltamme.

Näyttää vahvasti siltä, että tuossa kakkutehtaassa ei olla tätä nykyä saamassa aikaan ”hyvää kakkua”. Valtion osuuksia leikataan kunnilta ja kunnat tulevat olemaan vaikeuksissa palvelujen tuottamisen suhteen. Ja avuksi valtio lupaa vähentää kuntien lakisääteisiä velvoitteita. Kannan huolta siitä, kuinka tavallisen kuntalaisen käy tässä prosessissa. Kuinka käy palvelujen laadun? Pahoin pelkään, että ei hyvin. Mikäli esim. päiväkotien ryhmäkokoihin ja hoitajien pätevyysvaatimuksiin annetaan lisää väljyyttä, on vaarana, että päiväkotien ryhmäkoot paisuvat entisestään ja päiväkoteihin otetaan epäpätevää ”halvempaa” työvoimaa.  On lyhytnäköistä politiikkaa, jos ajatellaan, että pienten lasten kasvatuksesta voi vastata kuka tahansa, vaikka ilman koulutusta.

On ristiriitaista, jos samaan aikaan puhutaan nuorten syrjäytymisen ehkäisystä ja lastenhoitoalalla väljyyden lisäämisestä esim. pätevyysvaatimuksiin.  Vakava syrjäytyminen alkaa usein jo varhaislapsuudessa. On ehdottoman tärkeää, että lapsen kasvua ja kehitystä tuetaan ammattitaidolla, tietämyksellä ja sydämellä.  Varhaiskasvatuksen laatuun tulee panostaa ja kasvatus ja opetus tulee nähdä merkittävänä satsauksena tulevaisuuteen. Laadukas varhaiskasvatus on syrjäytymisen ehkäisytyötä. Valtiovallan kakku lässähtää ja paha kakku tulla tupsahtaa, jos päätöksiä tehtäessä ei nähdä ihmiselon alkutaipaleella olevan suuri merkitys ihmisen koko elämänkulkuun.

Päiväkodin hiekkalaatikolla tehdään kakkuja ilolla ja antaumuksella. Lapset toivovat vilpittömästi hyvän kakun tulevan. Minä toivon, että valtion  ”kakkutehtaassa” tulee parempia kakkuja, kuin miltä nyt näyttää.

Hiekkalaatikon kakkutaitureiden puolestapuhuja:

Marjaana Mikkonen, Lastentarhanopettaja,

Kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen, Siilinjärvi        


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini