LAPSIPERHEILTÄ LEIKATAAN JÄLLEEN

Share |

Sunnuntai 27.10.2013 klo 19:53


Hallitus suunnittelee leikkauksia lapsiperheiden etuuksiin. Lasten kotihoidon tuki suunnitellaan jaettavaksi molempien vanhempien kesken - pakolla. Toteutuessaan se johtaa siihen, että hyvin useat perheet eivät pysty hyödyntämään tukea täysimääräisenä. Perheillä täytyy mielestäni olla mahdollisuus valita omalle perheelle ja lapselle sopiva vaihtoehto näissä asioissa. Perheiden tilanteet ovat yksilöllisiä ja perheiden täytyy itse saada päättää siitä, kuka hoitaa lasta kotona tai viedäänkö lapsi päivähoitoon. Lapsen etua tulee korostaa.

Lapsiperheiden tulonsiirrot ovat jääneet jälkeen ansioiden ja elinkustannusten kehityksestä. Lapsilisä ja kotihoidon tuki sidottiin vasta maaliskuun alussa vuonna 2011 kansaneläkeindeksiin. Lähivuosina on tehty pieniä korotuksia esim. lapsilisiiin, mutta nämä lapsiperheiden tulonsiirtojen korotukset eivät riitä kattamaan viidentoista vuoden aikana lapsiperheiden tulonsiirtoihin synnyttämää kuoppaa. Nyt tämä kotihoidontuen jakaminen vääjäämättä heikentää jälleen lapsiperheiden asemaa ja itsemääräämisoikeutta.

Nyt suunnitelmissa olevien lapsiperheiden leikkaussuunnitelmista tulisi ehdottomasti tehdä lapsivaikutusten arviointia ja vaikutuksia pitäisi arvioida erilaisten perheiden kohdalla.

Kannan suuresti huolta myös maamme pieni- ja keskituloisten ihmisten elämänedellytyksistä tulevaisuudessa. Heistä, jotka ahkerasti tekevät työtä pienellä ja keskipalkalla.  He eivät tälläkään hetkellä meinaa pärjätä.  Esim. lapsiperheissä on köyhyyttä työssäkäynnistä huolimatta.

Kunnissa joudutaan tällä hetkellä pohtimaan sitä, mistä leikataan ja mistä saadaan kunnille lisää tuloja. Mielestäni lapsiperheiden tukia ei pidä lähteä leikkaamaan. Maamme lasten hyvinvoinnista tulee niin valtion kuin kuntienkin pitää huolta nyt ja tulevaisuudessa ja on katsottava säästötoimien vaikutuksia pitkällä tähtäimellä.

Marjaana Mikkonen, Kunnanvaltuutettu ja Kunnanhallituksen jäsen, Siilinjärvi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini