LAPSIPERHEYSTÄVÄLLINEN SIILINJÄRVI?

Share |

Sunnuntai 27.10.2013 klo 19:54


Eräänä aamuna lenkkipolulla vastaani tuli kaksi miestä. Hätkähdin kun toinen miehistä sanoi kohdallani: ”Hyvää huomenta!”  Katsoin mieheen ja näin varsin ystävällisen ilmeen. ”KAIKKEA HYVÄÄ ” mies sanoi ja jatkoi matkaansa. ”KIITOS SAMOIN” huusin perään ja pysähdyin. 

Tämä kohtaaminen ja miehen toivotus hyvästä tuli erityisesti mieleeni nyt, kun surullisena joudun toteamaan, että maamme Hallituksen toimet eivät tällä hetkellä lupaa hyvää meille tavallisille suomalaisille ihmisille. Kuntia ajetaan pakkoliitoksiin ja Sote – uudistusta väännetään vain hallitusporukalla.  Lapsiperheiden tilannetta huononnetaan, kun kotihoidon tukea suunnitellaan jaettavaksi vanhempien kesken. Tämä heikentää perheiden itsemääräämisoikeutta. Perheiden tilanteet ovat yksilöllisiä ja vain perhe itse osaa arvioida oman tarpeen lapsen hoidon järjestämisen suhteen. Hallitus ei valitettavasti nyt lupaa kaikkea hyvää lapsiperheille. Niin kuin ei ole luvannut vuosiin.

Kuntamme tulisi olla esimerkkinä siinä, että arvostamme lapsiperheitämme. Mielestäni kotihoidontuen kuntalisä pitää kunnassamme säilyttää ennallaan. Kuntalisän pienentämisen tuoma taloudellinen hyöty on pieni.  Jos Hallituksen kaavailema kotihoidontuen jakaminen toteutuu, moni perhe ei pysty hyödyntämään tukea täysimääräisenä ja lapset tuodaan aikaisemmin päivähoitoon. Ja se tuo kunnalle kuluja. Uusia päivähoitoryhmiä jouduttaisiin mahdollisesti perustamaan ja se on erityisen kallista. Mielestäni kotihoidontuen kuntalisän säilyttäminen ennallaan on kunnalle säästöjä tuova teko etenkin, jos kotihoidon tuen jakamisuudistus toteutuu. Lisäisimme houkuttavuuttamme lapsiperheiden silmissä ja voitaisiin saada lapsiperheitä ja verotuloja kuntaan lisää.

 Nyt on joka tapauksessa viisasta odottaa ja kuulostella, toteutuvatko maamme Hallituksen tämän hetken suunnitelmat lapsiperheiden leikkauksista.  

”KAIKKEA HYVÄÄ”, sanoi mies lenkkipolulla.  Minä haluan toivottaa KAIKKEA HYVÄÄ kuntalaisillemme, tässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessakin. Ja vaikka hyvää ei hirveästi voi nyt luvata, toivon että sitä tulee jatkossa enemmän kun tehdään viisaita päätöksiä kuntalaistemme parhaaksi. Tärkeää on, että arvioidaan säästöjen pitkäaikaisia vaikutuksia laajalla näkemyksellä.

Marjaana Mikkonen, Kunnanvaltuutettu ja Kunnanhallituksen jäsen, Siilinjärvi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini