Tavoite on ristiriitainen!

Share |

Tiistai 27.5.2014 klo 20:23


Savon Sanomat 27.5.2014

Tavoite on ristiriitainen!

Saimme lukea Savon Sanomista (25.5.2014), että lukio – opinnot tultaisiin rajaamaan kolmeen vuoteen ja että Eduskunta käsittelee kiireellisessä aikataulussa lukioihin kohdentuvia säästöjä syksyllä. Koulutukseen siis kohdistetaan säästöjä ja maamme nuorten tulevaisuuden näkymiä heikennetään. On käsittämätöntä, että samaan aikaan puhutaan nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen tärkeydestä ja suunnitellaan leikkauksia koulutukseen. Tässä on ristiriita.

 Yhteiskunnan täytyy tukea kaikkien nuortemme mahdollisuuksia suorittaa peruskoulun jälkeiset opinnot. Yhteiskunnan tulee mahdollistaa kaikille lapsille ja nuorille tasa-arvoinen opiskelupolku, riippumatta siitä, missä kunnassa lapsi asuu tai millainen on hänen sosiaalinen taustansa. Ammatillisen koulutuksen tai lukio – opetuksen leikkausten myötä on vaarana, että nuorten syrjäytyminen lisääntyy.  Ammatillisen koulutuksen voimavaroistahan on jo leikattu ja lisää tullaan leikkaamaan. Tämän suuntainen säästöpolitiikka ei näytä hyvältä maamme tulevaisuutta ajatellen.

Esimerkiksi urheilijanuoret ovat monessa tapauksessa mahdottoman edessä, jos kilpailevat kansallisella  tai kansainvälisellä tasolla ja samalla meinaavat suorittaa lukio – opinnot kunniakkaasti kolmessa vuodessa. Jos lukio – opinnot täytyy jatkossa rutistaa kolmessa vuodessa, tietää se vääjäämättä opintojen keskeyttämistä tai lahjakkaan urheilijanuoren kilpauran katkeamista. Suomessa on pystyttävä opiskelemaan ja urheilemaan menestyksekkäästi tulevaisuudessakin. Mielestäni ei missään tapauksessa tule kiristää tavoitteellisesti urheilevien opiskelevien nuorten tilannetta. Nythän ollaan myös laajasti huolestuneita maamme huippu – urheilun tasosta ja sen säilyttämisestä.

 Yhteiskunnan täytyy tukea myös oppilaita, jotka tarvitsevat syystä tai toisesta enemmän kuin kolme vuotta lukio – opintojen suorittamiseen. Kaikki oppilaat eivät ole samanlaisia ja jokaisella on oma oppimistyyli ja tahti. Ei ole kenenkään etu, että lähdetään pakottamaan nuoria samaan muottiin.

Nuoren elämä on usein myllerryksiä täynnä ja kasvaminen aikuiseksi ei tapahdu kivuitta. Nuorten itsenäistymistä ja itsensä työllistämistä ja sitoutumista opiskeluun täytyy tukea.  On tärkeää, että nuoret työllistyvät ja löytävät paikkansa yhteiskunnassa.

Maamme nuorilla tulee olla mahdollisuus edetä elämässä ja yhteiskunnan täytyy pitää siitä huoli.

Marjaana Mikkonen, Ammatillinen opettaja, Lastentarhanopettaja,  Kunnanvaltuutettu, Siilinjärvi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini