LAPSISSA JA NUORISSA ON TULEVAISUUS!

Share |

Maanantai 9.6.2014 klo 23:13


Tuore Brittitutkimus kertoo, että lapsuudessa tapahtunut kiusaaminen jättää jälkensä ihmiseen. Lapsena kiusatut eivät mahdollisesti toivu kiusaamisesta koskaan kokonaan. Kiusaaminen on vakava asia ja siihen täytyy puuttua.

Sosiaali- kasvatus- ja opetusalan ammattilaisena tiedän, kuinka tärkeää kiusaamisen ehkäisy työ on. Kiusaamisen ehkäiseminen on aloitettava jo varhaiskasvatuksessa.

Päiväkodeissa ja kouluissa täytyy olla riittävästi aikuisia ja on tärkeää havainnoida lasten keskinäistä vuorovaikutusta.  Kun aikuisilla on aikaa olla mukana lasten leikeissä ja välitunneilla, päästään havainnoimaan sitä, kuinka lapset toimivat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja pystytään puuttumaan kiusaamistilanteisiin jo aikaisessa vaiheessa. Kouluihin tarvitaan myös avustavaa henkilöstöä opetus- ja kasvatustyön tueksi.

Olen nähnyt työssäni päiväkodissa, kuinka lapsia jätetään leikkien ulkopuolelle. Usein kuulee päiväkodissa lasten juttelevan, että ei oteta tuota leikkiin ja me ei leikitä sinun kanssa jne. Näihin tilanteisiin puuttumalla ja ohjaamalla ja neuvomalla lapsia hyväksymään ja leikkimään eri kavereiden kanssa tehdään arvokasta kiusaamisen ehkäisytyötä. Kiusaamisen ehkäisytyö on myös syrjäytymisen ehkäisytyötä.

Tällä hetkellä suunnitellaan koulutukseen ja opetukseen kohdennettavia säästötoimenpiteitä. Samaan aikaan puhutaan nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen tärkeydestä. Mielestäni tässä on ristiriita. Mikäli opetuksesta leikataan, on vaarana, että nuorten syrjäytymisten määrä lisääntyy. Opetukseen kohdennettavien leikkausten vaikutuksia nuorten hyvinvointiin olisi tarkasteltava huolella.

Varhaiskasvatukseen ja opetukseen täytyy satsata, se on kuin rahaa pankkiin laittaisi. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus!

 

Marjaana Mikkonen, Lastentarhanopettaja, sosionomi (AMK), sosiaali- ja terveysalan opettaja, Kunnanvaltuutettu, Siilinjärvi 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini