Kuntalaisten etu tulee pitää mielessä

Share |

Sunnuntai 17.8.2014 klo 21:00


Viime vuosina on ollut ilmassa kuntaliitoshysteriaa. Valtion taholta luodaan pakotteita suurkuntien luomiseen. Kehyskuntia rokotetaan ja ajetaan tiukoille erinäisin keinoin. Suuri on kaunista -ajatus on ollut valloillaan.

Kuopion ja Siilinjärven kuntaliitosselvitys on käynnissä, valtion pakottamana. Selvitys on tehtävä, mutta se ei ole yhtä kuin kuntaliitos. Se tulee nyt muistaa.

Olen entisenä siilinjärveläisenä päättäjänä erittäin tietoinen siitä, että Siilinjärvellä halutaan olla itsenäisiä.

Ei ole kuntien asukkaiden etu sekään, että velkaisia kuntia lyödään yhteen. Sanoisinpa erään kuuluisan urheiluselostajan sanoja mukaillen: Mitä sieltä tulee. Sieltä tulee iso velka!

Asiassa on tietysti toinenkin puoli, jos molempien kuntaliitosneuvotteluja käyvien kuntien yhteinen tahto on liittyminen ja jos kuunnellaan kuntalaisia.

Olen paluumuuttaja Kuopiossa. Kuopio, jossa lapsuuteni ja nuoruuteni asuin, ei ole enää sama eikä samankokoinen kaupunki.

Paljon on muutosta tullut vuosien saatossa. Hyvää ja ei niin hyvää. Paljon on tehty ja paljon on vielä tehtävä kuntalaisten palvelujen parantamisessa.

Kuopio on tehnyt kuntaliitoksia ja Kuopioon on liittymässä tulevaisuudessa uusia kuntia. On tärkeää tehdä kaikki voitava sen eteen, ettei palvelujen laatu ja saatavuus mene huonompaan suuntaan.

Peräänkuulutankin huolellista pohtimista sen suhteen, kuinka palveluille tulee käymään. Ei ole kuntalaisia kohtaan oikein luvata, että palvelut eivät häviä ja kuitenkin niitä säästöjä lähdetään palvelujen keskittämisellä hakemaan.

On ehdottoman tärkeää nostaa esille ihan tavallisen kuntalaisen asema ja heidän elämänlaatunsa ja palvelujen saatavuus. Kaikki kuntalaiset ovat samanarvoisia ikään, sukupuoleen, asuinpaikkaan tai varallisuuteen katsomatta. Toivotan rehellisyyttä, rohkeutta ja suoraselkäisyyttä päätöksen tekoon.

Kuntarajat ylittävä yhteistyö on hyvä asia ja yhteistyötä kuntalaisten parhaaksi tulee tehdä. Siilinjärveläisten päättäjien tulee kuunnella edelleen ja entistä paremmin kuntalaisten mielipiteitä ja ottakaa selvää, mitä ihmiset haluavat.

Jos kuntalaiset tahtovat, liputtakaa itsenäisen Siilinjärven lippua niin korkealla ja niin pitkään, että se näkyy Arkadian mäelle asti. Pakkoon ei pidä alistua.

Kuntien tulee saada lisää elinvoimaa valtiolta. Ei suinkaan kuoliniskuja.

Laitanpa itsekin lipun korkealle salkoon tämän asian puolesta. Näkyköön se sinne pääkallopaikalle saakka.

Marjaana Mikkonen

Kuopio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini