KOULUTUKSEN TULEVAISUUS HUOLETTAA

Share |

Keskiviikko 21.1.2015 klo 17:28


Maassamme on tiukat taloudelliset ajat ja erilaisia säästötoimenpiteitä mietitään kaikkialla.  Maassamme puhutaan nuorten syrjäytymisen ehkäisystä ja samaan aikaan leikataan koulutuksesta. Ristiriitaista politiikkaa sanoisin.

Perusopetuksessa lakkautetaan kouluja ja luokkakokoja kasvatetaan. Opettajien lomautuksia tullaan tekemään ja opettajia jää työttömiksi. OAJ:n mukaan nykyinen perusopetuslaki on liian väljä ja summittainen ja perusopetusta voidaan toteuttaa hyvin kirjavin tavoin. Esimerkiksi opetusryhmiä voidaan kasvattaa melkein rajattomasti, opetuksen määrästä voidaan tinkiä ja sijaisia voidaan jättää ottamatta. Lukioverkostoa ja ammatillisen toisen asteen verkostoa harvennetaan ja tuntimääriä vähennetään.

Kunnat leikkaavat valinnaisaineiden tuntimääriä ja tuntimäärät tulevat vähenemään entisestään vuonna 2016, kun uusi tuntijako astuu voimaan. Myös kieltenopetuksen tuntimääriä vähennetään säästösyistä. Olen tästäkin huolissani. Maassamme olisi oltava mahdollisuus valita kiinnostuksen ja tulevaisuuden suunnitelmien mukaan kieliopintoja tasapuolisesti eri puolella Suomea.  Kielitaidon köyhtymistä ei tule mahdollistaa maassamme, mutta pakkoa en kannata. Valinnanvapaus kieliopinnoissa on suotavaa.

Ammatillisesta opetuksesta leikataan myös. Lähiopetusta leikataan ja opettajia lomautetaan ja irtisanotaan. Ammatillisen aikuisopetuksen puolella jo tehtyjen leikkausten lisäksi on tulossa uusia rahoitusleikkauksia. Vuodesta 2014 –  vuoteen 2017  ammatillisesta aikuisopetuksesta ollaan leikkaamassa  21 prosenttia ja vapaasta sivistystyöstä 11 prosenttia. Yhteensä ammatillisen aikuisopetuksen leikkaukset ovat vuodesta 2012 jopa 34 prosenttia ja vapaan sivistystyön leikkaukset 18 prosenttia. Nämä lukemat ovat niin karuja, että jos ne toteutuvat, aikuiskoulutuksen avulla ei voida pidentää työuria, nostaa työllisyysastetta tai parantaa tuottavuutta.

Seuraavalla hallituksella tulee olemaan suuri vastuu. Nykyinen hallitus on jättämässä sellaisen vyyhdin, että uuden hallituksen tuleva tehtävä on lievästi sanoen haastava. Seuraavan hallituksen tehtävä on monien muiden selvitettävien asioiden ohessa selvittää, onko perusopetuslaki sellainen, että se vastaa tulevaisuuden koulun tarpeisiin ja turvataanko lailla oppilaiden tasa – arvo ja yhdenvertaisuus.   

 

Marjaana Mikkonen, sosiaali- ja terveysalan ammatillinen opettaja, Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymän tarkastuslautakunnan jäsen, eduskuntavaaliehdokas, Kuopio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini