HUOLESTUTTAVAA KEHITYSTÄ MAASSAMME

Share |

Keskiviikko 21.1.2015 klo 17:31


Maamme hallituksen toimet jatkavat samaa linjaa, kuin on jo vuosien ajan nähty.  Pienituloisten tilannetta ei oikeasti helpoteta. Myös lapsilisäleikkaus kertoo karua kieltään päättäjien arvomaailmasta. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät kehitys jatkuu maassamme.

Pienituloisuusraja on yhden hengen taloudessa n. 1170e kuukaudessa. Suhteellisesti eniten pienituloisia on yli 65- täyttäneissä ja eläkeläisissä ja 18 – 24 ikäisissä nuorissa.  Jos nykyinen pienituloisten tukemattomuuskehitys jatkuu, tilanne huononee entisestään . Pienituloisimmat eläkeläiset ovat niin tiukoilla tässä maassa, että olisi syytä keskustella ja tarkastella ihmisarvoisen elämisen kriteereiden täyttymisestä.  Lääkkeet maksavat paljon, ruoka ja asumisen kustannukset vievät ison siivun pienestä eläkkeestä.  Ikäihmisemme  joutuvat jäämään kotiin ja vetäytyvät sosiaalisesta elämästä  rahan tiukkuuden vuoksi .  Ikäihmistemme hyvinvoinnin parantamiseen täytyy yhteiskuntamme pystyä paremmin satsaamaan. Mielestäni esimerkiksi eläkeläisten ostovoimaa pitäisi parantaa. Näin saataisiin myös raha kiertoon, työtä, yrityksille liikevaihtoa ja valtiolle verotuloja.

Nuorten eläkeläisten tilanne on maassamme niinikään erittäin huolestuttava. Maassamme noin 3000 alle 30-vuotiasta nuorta siirtyy työkyvyttömyyseläkkeelle vuosittain.  Suurin osa jää eläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi.

Lapsiperheiden varhainen tukeminen on ollut riittämätöntä jo vuosien ajan. Se näkyy myös nuorten pahoinvoinnissa. Olisi ehdottoman tärkeää satsata pienituloisten lapsiperheiden hyvinvointia tukevaan työhön. Päätösten vaikutuksia lapsiin tulisi myös tarkastella paljon tarkemmin. Lapsilisäleikkausta ei saisi toteuttaa. Tuloverotuksen lapsivähennys ei hyödytä kaikkein köyhimpiä lapsiperheitä. Tukea tulisi kohdentaa kaikkein vähävaraisimpiin perheisiin.

Maassamme on paljon pienipalkkaisia ihmisiä ja työstä saatu palkka ei elätä. Pärjätäkseen täytyy tehdä lisätyötä tai hakea toimeentuloturvaa.  Myös monet pienyrittäjät ovat erittäin tiukoilla. Esimerkiksi työllistämisen kulut ovat aivan liian suuret. Samoin arvonlisäveron määräytymisraja  tulisi nostaa reilusti. Maassamme pitäisi elää työllä ja yrittämisellä. Mutta näin ei useinkaan ole. Ja jos nykyinen päätöksentekokulttuuri jatkuu, maassamme ei pieni pärjää kohta ollenkaan.

Elämme haasteellisia aikoja ja säästökuurit on totisinta totta. Mutta säästötoimenpiteiden vaikutuksia pitkällä tähtäimellä tulee tarkastella huolellisemmin. Olemme EU:n mallioppilaana olleet toteuttamassa kaikenmaailman direktiivejä ja etunenässä. Tavallisten suomalaisten asioiden hoitaminen on jäänyt usein retuperälle.  Suomalaisten tarpeita ja omaa päätäntävaltaa tulisi korostaa ja maassa maan tavalla ajatus kunniaan.

Marjaana Mikkonen, Sosionomi (AMK), sosiaali- ja terveysalan opettaja, pienyrittäjä, Eduskuntavaaliehdokas, Kuopio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini