PIENILLE YRITYKSILLE PÄRJÄÄMISEN JA MENESTYMISEN MAHDOLLISUUDET

Share |

Maanantai 9.2.2015 klo 19:01


Yrittäminen on yksi hyvä tapa työllistää itsensä. On hienoa, että yksilön ideoista syntyy tuotteita tai palveluita. Yrittäjät ovat monitaitureita ja heillä on monia lahjoja: innovatiivisuutta, luovuutta, rohkeutta, kunnianhimoa ja tiukkaa tietoa taloudesta. Siinä vain muutama esimerkki.  Aloittavat yritykset ovat usein todella innoissaan lähtemällään tiellä.

Mutta sitten on se toinen puoli. Melko pian monet yrittäjät törmäävät siihen, että työllistäminen maksaa kohtuuttoman paljon. Itse pitää tehdä kaikki, jotta viivan alle jäävä summa riittäisi omaan elämiseen. Työpäivät venyvät, vuorokauden tunnit eivät meinaa riittää kun työtä on niin paljon. Työntekijöitä ei ole varaa palkata.  Etenkin palvelualan yrityksissä näihin asioihin törmätään todella usein.

Toinen asia mikä luo varjoja pienten yritysten tielle, on arvonlisävero. Sen suuruus järkyttää.  Lisäksi 8500e arvonlisäveron määräytymisraja on aivan liian pieni ja sitä tulisikin nostaa reilusti, vähintään 20 000e saakka.

 40 vuotta itsensä työllistänyt yrittäjä sanoi minulle kerran eläkkeelle jäädessään, että tuntuu kuin yhteiskunta olisi hyljännyt. Eläke on hänellä reilusti alle tonnin. Hänellä ei ole ollut varaa eläkevakuutuksiin.

Aloitteleville yrityksille on annettava riittävästi tietoa verotuksesta, työllistämisen kuluista, eläkejärjestelmistä jne.  Verotusta tulee keventää ja eläkejärjestelmää kehittää. Tukea ja helpotuksia tarvitaan juuri sinne yrittämisen alkutaipaleelle ja pienimpiin yrityksiin.       

Itselläni on mikroyritys. Yhtenä yritykseni missiona on viedä palveluja maaseudulle ja pieniin kyliin. Työllistin aikaisemmin kymmenen osa-aikaista työntekijää. Mutta minäkin törmäsin edellä mainittuihin yrittämisen esteisiin. Minulle tulee myös paljon viestiä esimerkiksi kampaamoalan yrittäjiltä näistä esteistä.

Maassamme on Tilastokeskuksen vuoden 2013 ennakkotiedon mukaan yrityksiä 282 635. Näistä 98.9 prosenttia on alle 50 hengen pieniä yrityksiä ja alle 10 työntekijän yrityksiä on 93.4 prosenttia.

On tärkeää, että pienet yritykset nähdään merkittävinä lenkkinä taloutemme tasapainottamistyössä. Tarvitaan todellisia tekoja niiden hyväksi.

 

 

Marjaana Mikkonen, Eduskuntavaaliehdokas, Savo-Karjalan vaalipiiri, Kuopio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini