IHMISARVOA KUNNIOITTAVAA JA IHMISLÄHEISTÄ PÄÄTÖKSENTEKOA LISÄÄ

Share |

Keskiviikko 16.11.2016 klo 20:50


Raha. Se määrittää tässä maailmassa paljon. Se on myös poliittisessa päätöksenteossa merkittävässä roolissa. Taloudellisuus ja tehokkuus ovat asioita joista keskustellaan jatkuvasti kunnallisessa päätöksenteossa ja valtakunnan tasolla. Taloudellinen ajattelu on toki tärkeää, ja on tärkeää miettiä tarkkaan, mihin verorahojamme laitetaan. Mutta on muitakin arvoja kuin raha, taloudellisuus ja tehokkuus. Ihmisten elämään vaikuttavien päätösten takana on oltava inhimillisyyttä. Minä peräänkuulutan enemmän ihmisläheistä otetta päätöksentekoon.

Inhimillistä ja ihmisläheistä päätöksentekoa tarvitaan, kun päätetään esimerkiksi hoitajamitoituksista. Ihmisille tulee taata ihmisarvoinen ikääntyminen kotona ja hoitolaitoksessa. Omaishoidon säästösuunnitelmat ovat mielestäni vailla ihmisläheistä ajattelua.  Säästökohteita tulee etsiä jostain muualta.  

Minimihoitajamääräsuositus laitoksissa on tällä hetkellä 0.5 hoitajaa vanhusta kohti. Tämä on siis minimi. Kuntien ja yksityisen sektorin hoitolaitosten on mahdollista tehdä ihmisarvoa ja hyvän hoidon periaatetta kunnioittavia päätöksiä ja mahdollistaa se, että hoitajia on enemmän vanhusta kohden. Kuitenkin minimimäärä on usein se, joka toteutetaan. Tiedän, että on hoitolaitoksia, joissa hoitajia on enemmän. Nyt suunniteltava hoitajamitoituksen pudottaminen 0.4 hoitajaan vanhusta kohden on asia, jota ei missään tapauksessa mielestäni tule toteuttaa.  

Lapsiperheiden palveluista päätettäessä ihmisläheistä on se, että turvataan riittävät ja laadukkaat palvelut lapsiperheille. Lapsiperheiden tulonsiirtoihin on tehty heikennyksiä vuosien ajan. Ihmisläheinen lapsiperhepolitiikka ei tee ainakaan lisäleikkauksia niihin.

  

 

Marjaana Mikkonen, Sosionomi, varakansanedustaja, Kuopio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini