Parempaa sisäilmaa ? vaikka lakkoillen

Share |

Torstai 8.12.2016


Päiväkodin pieni poika  ihmeissänsä oli. Miksi päiväkodissa aina huono olo tuli? Yskä vaivasi, henkeä ahdisti, kuumeen nosti niin.  Mutta selvyyttä ei silti tullut, vaikka tutkittiin.

Tarinan 4 – vuotias poika kärsi päiväkodin sisäilmaongelmista. Hänellä oli jatkuvasti nuhaa, kuumetta ja erilaisia infektiotauteja. Häntä tutkittiin, mutta syytä oireiluun ei löydetty. Monet muutkin oireilivat päiväkodissa. Lapset ja aikuiset. Henkilökuntaa sairastui astmaan.

Lopulta asia saatiin sen verran tapetille, että  päiväkodin sisäilmaa alettiin tutkia. Asiaa tutkittiin, mutta mitään ei tapahtunut. Todettiin vain, että ei syytä huoleen. Vasta vuosien jälkeen tuli tuomio. Päiväkodissa oli vakava kosteusongelma.  Harmillista, että asiaa ei tutkittu heti huolellisemmin, vaikka henkilökunta ja vanhemmat toivat asiaa jatkuvasti esille.

Samanlaisia tapauksia on maassamme paljon. Julkisten rakennusten kunto huolestuttaa kaikkialla. Ihmisiä työskentelee sisäilmaongelmaisissa ja homeongelmaisissa rakennuksissa. Maamme lapset, koululaiset ja julkisen sektorin työntekijät ovat alttiina vakaville terveysongelmille.  Opettajien ammattijärjestö OAJ:n työolobarometrin mukaan jopa yli kolmasosa kyselyyn osallistuneista työskentelee sisäilmaongelmaisella työpaikalla. Ja noilla työpaikoilla on myös paljon lapsia joiden terveys on vaarassa.

Joissakin kunnissa näihin asioihin suhtaudutaan vakavammin ja toisissa ei niin vakavasti. Mutta eihän se näin saisi olla. Maamme lapset ja työntekijäthän ovat samanarvoisia. Mutta onko näin?

Riistavedellä Melalahden koululla on suunnitteilla ulosmarssi ja lakko koulun sisäilmaongelman vuoksi. Tällä teolla haluttaisiin vauhdittaa Melalahden koulun kuntoon laittamista. Vanhempainyhdistys haluaa, syystäkin, että Riistavedelle rakennetaan uusi yhtenäiskoulu.

Sisäilmaongelmista on puhuttava.  Kissa on syytä nostaa pöydälle. Kosteusvaurioista ja homeongelmista tulee vielä pitkä lasku yhteiskunnalle. Puhumattakaan siitä, mitä tuskaa ja vaivaa ne aiheuttavat yksilötasolla.

Onko todella näin, että tarvitaan lakkoja ja mielenilmauksia jotta saadaan sisäilmaongelmat uskottaviksi? Kyllä asioihin pitäisi reagoida muutenkin. Olisiko tarinani  4-vuotiaan pojan päiväkodissa säästytty joiltakin astmadiagnooseilta, jos olisi lähdetty marssille? Nähdäänkö  tulevaisuudessa enemmänkin lakkoja ja marsseja tämän tärkeän asian puolesta?

Iso osa julkisista rakennuksista kärsii jonkunlaisista sisäilmaongelmista. Kaupungeilla ja kunnilla on pohdittavana, mikä korjataan ensin, mikä seuraavaksi. Tai korjataanko ollenkaan.

Sisäilmaongelmat on otettava vakavasti. On tärkeää huomioida nämä asiat jo uudisrakentamisessa. Tiedän monia tapauksia, joissa uusi rakennus on kosteusongelmainen vain muutaman vuoden päästä valmistumisesta. Kiireaikataululla rakentaminen voi kostautua. Ja se maksaa. On kaikin puolin kannattavampaa ja taloudellisempaa  jo rakennusvaiheessa tehdä kaikki voitava sisäilma -ja homeongelmien estämiseksi.

Tarinani poika sai lopulta apua oireisiin. Äiti jäi pois töistä ja poika otettiin pois päiväkodista. Tervehtyminen alkoi.

Osa työntekijöistä joutui pitkille sairaslomille. Joltain meni työkyky.

Entä miten kävi päiväkodin muille lapsille?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini