Koulu kannattelee kylää, perheet lisäävät kunnan elinvoimaa

Share |

Sunnuntai 11.11.2018 klo 10:26


Olin kuuntelemassa Vehmersalmella kyläläisten näkökulmia Kuopion koillisen maaseutualueen kouluverkkoselvityksestä. Kyläläiset puolustivat kyläkouluansa aktiivisesti ja monipuolisesti perustellen. Myös Juankoskella, Muuruvedellä ja Riistavedellä ollaan huolissaan kyläkoulujen yhdistämissuunnitelmista. On toki tärkeä muistaa, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Huoli on kuitenkin suuri.

Kasvattajana ja opettajana tahdon nostaa esille lasten ja nuorten hyvinvoinnin. Mahdollisten koulujen lakkauttamisten myötä lasten koulumatkat pidentyisivät. Pitkät koulumatkat voivat lisätä lasten ja nuorten koulu-uupumusta.

Koulukiusaaminen on valitettavan yleistä eri kouluasteilla. Kiusaamiseen täytyy pystyä puuttumaan paremmin yhteiskunnassamme. Pienessä kyläkoulussa esiintyy vähemmän kiusaamista ja häiriökäyttäytymistä. Tästä on myös tutkimusnäyttöä.

Olen seurannut vuosien varrella päättäjänä ja ammattini puolesta erilaisia kouluverkkoselvityksiä. Tarkastelun kohteena ovat usein koulujen oppilasmäärät. Mutta olen nähnyt myös sen, että kyläkoulu on säästetty, vaikka oppilasmäärä ei ole kovin suuri. Tällöin päätöksentekoon ovat vaikuttaneet muut tekijät.

Perusteluina on usein se, saadaanko kyläkoululle päteviä opettajia ja onko lapsilla riittävästi valinnanvaraa opiskeltavissa aineissa. Koulutuksen tasa-arvoisuus on toki tärkeää, mutta moni vanhempi on tuonut esille, että tärkeämpää on se, että koulu säilyy lähellä ja että koulumatkat eivät ole kohtuuttoman pitkiä.

Kuopioon on suunnitteilla valtavia hankkeita. Kehittämisen huumassa on tärkeää pitää huolta myös liitoskuntien palveluista. Koillisen alueen kylien asukkaat eivät toivo suuria urheiluhalleja eikä muuta suurellista, vaan että heidän lapsensa saavat käydä lähikoulua. Se on mielestäni varsin kohtuullinen toive.

Kyläkoulu houkuttelee kylälle lapsiperheitä, ja lapsiperheet lisäävät maaseutukuntien elinvoimaa ja vireyttä. Suomalaisilla tulee olla mahdollisuus valita, asuako maalla vai kaupungissa.

Marjaana Mikkonen

Kaupunginvaltuutettu (vas.)

Kuopio

Lukijan Sanomat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini