PIENITULOISTEN ELÄKELÄISTEN TILANTEESEEN ON SAATAVA PARANNUSTA

Share |

Sunnuntai 10.2.2019 klo 18:05


Suomessa joka kymmenellä eläkeläisellä on vakavia toimeentulo-ongelmia. Suomessa on noin 1.5 miljoonaa eläkeläisiä ja heistä n. 174 000 eläkeläistä on pienituloisia, joilla on alle 1200e kuukausieläke.  Suomessa on n. 340 000 eläkeläistä, joilla on alle tuhannen euron kuukausieläke. Kansaneläkkeen taso ei ole noussut yleisen palkka -ja hintatason nousun tahdissa. Se on 628,85e kuukaudessa ja parisuhteessa eläville se on 557,79e kuukaudessa. On huomionarvoista, että mikäli kansaneläkkeen ostovoima olisi samalla tasolla kuin 1990 -luvun alussa, pitäisi sen olla ainakin 200 euroa suurempi kuukaudessa kuin se on tällä hetkellä.  

Maassamme on tehtävä todellisia tekoja köyhien eläkeläisten tilanteen parantamiseksi. Köyhyydessä elävät eläkeläiset joutuvat tinkimään välttämättömistä menoista kuten lääkkeistä ja ruuasta. Sillä on vääjäämättä vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Pienituloisten ostovoimaa on parannettava ja pieniä eläkkeitä on nostettava. Myös takuueläkettä tulee korottaa.

Lisäksi esimerkiksi lääkekorvauksia ja sosiaali -ja terveysmaksuja on saatava kohtuullisemmiksi. Mutta hallituksen esitys uudesta asiakasmaksulaista nostaisi toteutuessaan esimerkiksi terveyskeskusmaksuja ja heikentäisi esimerkiksi pienituloisten paljon sairastavien vanhusten mahdollisuuksia päästä hoitoon.

On myös ehdottoman tärkeää, että kansan -ja takuueläkkeiden indeksikorotuksia tehdään vuosittain. Pienituloisten ostovoimaa parantamalla saadaan myös taloutta virkistymään. Lisätulot menevät yleensä aina kulutukseen ja tärkeisiin menoihin. Raha liikkuu ja palveluja ja hyödykkeitä ostetaan enemmän.

Seuraavan hallituskauden päättäjien on tehtävä hartiavoimin töitä pienituloisten eläkeläisten tilanteen parantamiseksi maassamme.

 

Marjaana Mikkonen,

Sosionomi (AMK), Varakansanedustaja,

Kansanedustajaehdokas, (vas), Savo - Karjala


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini