TERVEYSKESKUSMAKSUT POIS

Lauantai 20.10.2018 klo 15:12

Kuopiota kehitetään varsin innovatiivisesti ja rohkeasti. Lähivuosina tehdään suuria investointeja suurella rahalla.

Mielestäni kuitenkin kaiken kehittämisen ja investoimisen keskellä on muistettava ja huolehdittava kuntamme pienituloisista ja vähävaraisista ihmisistä ja tehdä myös konkreettisia tekoja heidän hyväksi. 

Jätin 20.11.2017 valtuustoaloitteen terveyskeskusmaksujen poistamiseksi Kuopiossa. Aloite lähti eteenpäin ja asiasta äänestettiin valtuustossa 26.3.2018. Vasemmistoliitto oli yksimielisesti aloitteen takana. Aloitetta puolsi osa demarivaltuutetuista ja yksi vihreiden valtuustoryhmästä. Muut eivät nähneet asiaa tärkeänä eikä toteuttamisen arvoisena asiana. Suurin osa Kuopion valtuustosta ei siis kannata sitä, että Kuopiossa voi käydä ilmaiseksi terveyskeskuslääkärin ja hoitajan vastaanotolla. Minun mielestäni Kuopion tulisi poistaa terveyskeskusmaksu ja tehdä konkreettinen teko vähäosaisten kuntalaisten hyväksi.

Terveyskeskusmaksut ja muut asiakasmaksut sekä lääkekustannusten omavastuut ovat kaikista raskaimpia pienituloisille kansalaisille. Ne muodostavat usein vähävaraisille ihmisille todellisen esteen terveyspalveluiden piiriin hakeutumiselle. Terveyskeskusmaksujen poistaminen olisi yksi konkreettinen keino kaventaa terveyseroja.  On tärkeää, että hoitoon hakeudutaan ajoissa, eikä hoitoon hakeutuminen ole kiinni tulotasosta.

On huomionarvoista, että Helsingissä on luovuttu terveyskeskusmaksusta. Siellä voi käydä terveyskeskuslääkärin vastaanotolla maksutta. Kyllä Kuopiossakin se voitaisiin tehdä. Jos vain tahtoa löytyy.  

 

Marjaana Mikkonen

kaupunginvaltuutettu (vas.), Kuopio

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveyskeskusmaksut, terveydenhoito, sosiaali ja terveys