Analyysi: Maaginen numero 10 ? Hallitus lupaa poistaa sen irtisanomislakiesityksestään, mutta riittääkö se ay-liikkeelle?

26.10.2018

Hallitus teki selväksi, että lakiesitystä irtisanomisen helpottamisesta ei vedetä pois.

irtisanominen
työministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapasi Kesärannassa työmarkkinajohtajia, jotka saivat ministerinelikolta tarjouksen, josta he voivat vielä kieltäytyä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Lokakuun pimentyvässä illassa Helsingin Kesärannassa tapasi seitsemän kireää miestä.

He olivat pääministeri ja hänen kolme ministeriään sekä palkansaajakeskusjärjestöjen johtajat: SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Seitsikko oli kokoontunut pääministerin virka-asunnolle pohtimaan, miten Suomeen saataisiin työrauha.

Työmarkkinalähteistä on herunut tapaamisen jälkeen sen verran tietoa, että “hallitus on viimein ymmärtänyt kriitiikin”.

Työmarkkinoita ravisuttava kiista koskee hallituksen esitystä irtisanomisen helpottamisesta alle kymmenen hengen yrityksissä. Torstain tapaamisessa hallitus teki työmarkkinajärjestöille tarjouksen, josta ne voivat vielä kieltäytyä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi poistaa hallituksen lakiesityksestä luvun kymmenen.

“Sama laki ilman sitä kymppiä”, kiteytti kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Numeroilla on väliä. Kun lakiesityksestä poistetaan kymmenen työntekijän raja, sillä on paremmat edellytykset mennä läpi perustuslakivaliokunnassa. Työntekijöitä ei voi asettaa erilaiseen asemaan sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät.

Mikä siis muuttui? Kun kymppi poistetaan estetään se, ettei yritys halua enää palkata yhdettätoista työntekijää.

Hallitus tarjoaa siis tilalle esitystä jossa “irtisanomisessa otetaan huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä”.

Miten tätä käytännössä tulkitaan, testataan oikeudessa.

Hallitus ei vedä esitystään irtisanomisen helpottamisesta pois. Siksi on epävarmaa, kelpaako sovintoesitys ay-liikkeelle.

Palkansaajajärjestöt ovat todenneet moneen kertaan, että ainoa mikä riittää on se, että halllitus luopuu irtisanomislaista.

Mitä muuta hallitus lupasi? Työministeri Jari Lindström (sin.) lupasi, että työmarkkinajärjestöt otetaan mukaan arvioimaan vihattua aktiivimallia.

Tämä siksi, että työttömät pitävät aktiivimallia nöyryyttävänä.. Aktiiviisuutta pitää jatkuvasti osoittaa ja siitä huolimatta työttömyyspäiväraha voidaan panna katkolle.

Lindström lupasi myös, että niin kutsuttu aktiivisen työnhaun malli “aktiivimalli kakkonen” valmistellaan kolmikantaisesti. Siis yhdessä työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa.

Käytännössä valmistelu kestäisi helmikuun loppuun 2019 ja asia jäisi seuraavalle hallitukselle. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa.

Miten tässä lopulta käy? Palkansaajajärjestöjen hallitukset päättävät huomenna, kelpaako hallituksen sovintoesitys niille. Mikäli vastaus on myönteinen, lakot loppuvat perjantaina.

Kaikille osapuolille on nyt tärkeintä pelastaa kasvonsa.

16.02.2019Nyt voit tukea kampanjaani myös Holvi verkkokaupan kautta...
05.11.2018Savo-Karjalaan syntyy kutkuttava vaaliasetelma
08.03.2019Sote kaatui ja hallitus erosi
26.02.2019Ennaltaehkäisevää tai vastikkeetonta perusturvaa? Perusturvauudistuksia pohtiva hanke ehdottaa uusia suuntia etuuksiin
26.02.2019Analyysi: Sote kiertyy yhä hankalampaan umpisolmuun ? löytyykö hallituksesta avaajia?
22.02.2019Vähän kuin koulutuslupaus? hallituspuolueet kiemurtelivat koulutusaloitteen kaatamista
18.02.2019Li Andersson haluaa haastaa puolueet puhumaan ihmisten arjesta ? vasemmistoliitto uskoo työllisyysasteen kohentuvan, jos oppivelvollisuutta pidennetään ja täydennyskoulutusta lisätään
12.02.2019Li Andersson nostaa eriarvoisuuden vaaliteemaksi
12.02.2019Vasemmistoliitto haluaa aktiivimallin perumisen hallitusohjelmaan
12.02.2019"Valehtelet!", "kujalla", "sirkuspelle" ? Näin somessa nokittelevat kansanedustajat, joita laki kieltää loukkaamasta salissa

Siirry arkistoon »