Sopu syntymässä irtisanomiskiistassa, lakkoja keskeytetään lauantaiaamuna ? Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi lakiesityksen perusteluja

Share |
27.10.2018

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää pääministerin vastausta tyydyttävänä, mutta odottaa aitoja kolmikantaneuvotteluja.

irtisanominen
Juha Sipilä
Juha Sipilä menossa suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan yhteiskuulemistilaisuuteen eduskunnassa Helsingissä 26. lokakuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitus on vastannut myönteisesti työntekijäkeskusjärjestöjen vaatimukseen päästä mukaan irtisanomislain viimeistelyyn.

Hallitus tiedottaa kutsuvansa työntekijä- ja työnantajakeskusjärjestöt käymään läpi hallituksen esityksen perusteluja kolmikantaisesti yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön valmistelevien virkamiesten kanssa.

– Kyllä tämä voidaan ihan hyvin käydä sitten yhdessä läpi. Virkamiehet tekevät lakiin yksityiskohtaiset perustelut ja tässä yhteydessä sitten pidetään kolmikantaisia palavereita valmistelevien virkamiesten kanssa, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan valmistelut ovat jo niin pitkällä, että hallituksen esityksen perusteluja voidaan käydä kolmikantaisesti läpi jo ensi viikolla. Hallituksen tiedotteen mukaan hallitus aikoo kuitenkin valmistella lakiesityksen yksityiskohtaiset perustelut virkamiesvoimin.

Sipilä vihkii käyttöön Kanniaisen tilan uutta navettaa Puolangalla.
Sipilä kommentoi Ylelle sopua Puolangalla navetanvihkimismatkan yhteydessä.Mimmi Nietula / Yle

Työmarkkinakeskusjärjetön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo pitävänsä hallituksen vastausta tyydyttävänä, mutta odottaa aitoja kolmikantaneuvotteluja.

– Ei voi olla niin, että meille vain kerrotaan virkamiesvalmistelun tulokset. Odotamme aitoja kolmikantaneuvotteluja, Eloranta sanoi Ylelle.

Sipilä uskoo uudistuksen menevän läpi

Sipilä sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että järjestöt tarttuivat hallituksen kompromissiesitykseen. Hän uskoo, että uudistus saadaan näillä eväillä vietyä läpi.

– Minulla ei ole mitään syytä olla uskomatta tähän asiaan, koska kaikilla osapuolilla on selkeästi tiedossa se, mitä uudistuksella tavoitellaan eli työllisyyskynnyksen alentamista erityisesti pienissä yrityksissä ja sen mukaisesti sitten myöskin tämän lain perustelut sitten muokkaillaan, Sipilä sanoo.

Työntekijäliitot ovat alkaneet jo päivällä antamansa lupauksen mukaan keskeyttää irtisanomislakikiistaan liittyneitä työtaisteluita.

Akavalainen OAJ on ilmoittanut keskeyttävänsä työtaistelutoimet välittömästi ja Teollisuusliitto keskeyttää kaikki työtaistelutoimet lauantaiaamuna. Myös palvelualojen ammattiliitto PAM ja ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä työtaistelut.

Lue myös:

Palkansaajajärjestöt valmiita keskeyttämään työtaistelut: SAK, STTK ja Akava hyväksyivät hallituksen uuden esityksen irtisanomislaista ehdollisesti

Analyysi: Sekä ay-liike että hallitus hyötyisivät sovintoratkaisusta – "Tällä kasvojenpesuvedellä kummankin osapuolen naama pysyy puhtaana"

Hallitus suostuisi luopumaan 10 työntekijän rajasta irtisanomiskiistassa – katso sovintoesityksen neljä kohtaa

05.11.2018Savo-Karjalaan syntyy kutkuttava vaaliasetelma
04.11.2018Lapsiperheiden palvelut eivät kiinnosta kuntia, sanoo professori: Kun keskitytään talouteen ja kaavoitukseen, tuloksia ei tule
30.10.2018Saarikko: Maakuntavaalit voivat lykkääntyä ensi syksyyn
27.10.2018Sopu syntymässä irtisanomiskiistassa, lakkoja keskeytetään lauantaiaamuna ? Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi lakiesityksen perusteluja
26.10.2018PAM päätti taas uudesta lakosta vartiointialalle
26.10.2018Analyysi: Maaginen numero 10 ? Hallitus lupaa poistaa sen irtisanomislakiesityksestään, mutta riittääkö se ay-liikkeelle?
25.10.2018Onko suomalainen koulu enää tasavertainen kaikille? Tutkijat huolissaan 2030-luvun nuorista
20.10.2018Työtaistelutoimet hallituksen irtisanomislakia vastaan kovenevat: Teollisuusliitto suunnittelee usean päivän lakkoa