Sopu syntymässä irtisanomiskiistassa, lakkoja keskeytetään lauantaiaamuna ? Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi lakiesityksen perusteluja

27.10.2018

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää pääministerin vastausta tyydyttävänä, mutta odottaa aitoja kolmikantaneuvotteluja.

irtisanominen
Juha Sipilä
Juha Sipilä menossa suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan yhteiskuulemistilaisuuteen eduskunnassa Helsingissä 26. lokakuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitus on vastannut myönteisesti työntekijäkeskusjärjestöjen vaatimukseen päästä mukaan irtisanomislain viimeistelyyn.

Hallitus tiedottaa kutsuvansa työntekijä- ja työnantajakeskusjärjestöt käymään läpi hallituksen esityksen perusteluja kolmikantaisesti yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön valmistelevien virkamiesten kanssa.

– Kyllä tämä voidaan ihan hyvin käydä sitten yhdessä läpi. Virkamiehet tekevät lakiin yksityiskohtaiset perustelut ja tässä yhteydessä sitten pidetään kolmikantaisia palavereita valmistelevien virkamiesten kanssa, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan valmistelut ovat jo niin pitkällä, että hallituksen esityksen perusteluja voidaan käydä kolmikantaisesti läpi jo ensi viikolla. Hallituksen tiedotteen mukaan hallitus aikoo kuitenkin valmistella lakiesityksen yksityiskohtaiset perustelut virkamiesvoimin.

Sipilä vihkii käyttöön Kanniaisen tilan uutta navettaa Puolangalla.
Sipilä kommentoi Ylelle sopua Puolangalla navetanvihkimismatkan yhteydessä.Mimmi Nietula / Yle

Työmarkkinakeskusjärjetön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo pitävänsä hallituksen vastausta tyydyttävänä, mutta odottaa aitoja kolmikantaneuvotteluja.

– Ei voi olla niin, että meille vain kerrotaan virkamiesvalmistelun tulokset. Odotamme aitoja kolmikantaneuvotteluja, Eloranta sanoi Ylelle.

Sipilä uskoo uudistuksen menevän läpi

Sipilä sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että järjestöt tarttuivat hallituksen kompromissiesitykseen. Hän uskoo, että uudistus saadaan näillä eväillä vietyä läpi.

– Minulla ei ole mitään syytä olla uskomatta tähän asiaan, koska kaikilla osapuolilla on selkeästi tiedossa se, mitä uudistuksella tavoitellaan eli työllisyyskynnyksen alentamista erityisesti pienissä yrityksissä ja sen mukaisesti sitten myöskin tämän lain perustelut sitten muokkaillaan, Sipilä sanoo.

Työntekijäliitot ovat alkaneet jo päivällä antamansa lupauksen mukaan keskeyttää irtisanomislakikiistaan liittyneitä työtaisteluita.

Akavalainen OAJ on ilmoittanut keskeyttävänsä työtaistelutoimet välittömästi ja Teollisuusliitto keskeyttää kaikki työtaistelutoimet lauantaiaamuna. Myös palvelualojen ammattiliitto PAM ja ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä työtaistelut.

Lue myös:

Palkansaajajärjestöt valmiita keskeyttämään työtaistelut: SAK, STTK ja Akava hyväksyivät hallituksen uuden esityksen irtisanomislaista ehdollisesti

Analyysi: Sekä ay-liike että hallitus hyötyisivät sovintoratkaisusta – "Tällä kasvojenpesuvedellä kummankin osapuolen naama pysyy puhtaana"

Hallitus suostuisi luopumaan 10 työntekijän rajasta irtisanomiskiistassa – katso sovintoesityksen neljä kohtaa

16.02.2019Nyt voit tukea kampanjaani myös Holvi verkkokaupan kautta...
05.11.2018Savo-Karjalaan syntyy kutkuttava vaaliasetelma
08.03.2019Sote kaatui ja hallitus erosi
26.02.2019Ennaltaehkäisevää tai vastikkeetonta perusturvaa? Perusturvauudistuksia pohtiva hanke ehdottaa uusia suuntia etuuksiin
26.02.2019Analyysi: Sote kiertyy yhä hankalampaan umpisolmuun ? löytyykö hallituksesta avaajia?
22.02.2019Vähän kuin koulutuslupaus? hallituspuolueet kiemurtelivat koulutusaloitteen kaatamista
18.02.2019Li Andersson haluaa haastaa puolueet puhumaan ihmisten arjesta ? vasemmistoliitto uskoo työllisyysasteen kohentuvan, jos oppivelvollisuutta pidennetään ja täydennyskoulutusta lisätään
12.02.2019Li Andersson nostaa eriarvoisuuden vaaliteemaksi
12.02.2019Vasemmistoliitto haluaa aktiivimallin perumisen hallitusohjelmaan
12.02.2019"Valehtelet!", "kujalla", "sirkuspelle" ? Näin somessa nokittelevat kansanedustajat, joita laki kieltää loukkaamasta salissa

Siirry arkistoon »