Savo-Karjalaan syntyy kutkuttava vaaliasetelma

05.11.2018

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk.) ilmoitti tiistaina, ettei lähde ehdolle ensi kevään eduskunta- eikä maakuntavaaleissa, vaan lähtee hakemaan nykyisen tehtävänsä jatkopestiä EU-vaaleissa.

Katainen on Savo-Karjalan vaalipiirissä jo viides kansanedustaja, joka ei asetu eduskuntavaaliehdokkaaksi. Kataista ennen päätöksestään ovat ilmoittaneet Pentti Oinonen (sin.), Markku Rossi (kesk.), Riitta Myller (sd.) ja Seppo Kääriäinen (kesk.). Luopuvien kansanedustajien yhteenlaskettu äänisaalis viime vaaleissa oli 29 680 ääntä. Lisäksi esimerkiksi viime vaaleissa keskustan listalla 4 093 ääntä saanut varakansanedustaja Aino Kanniainen on ilmoittanut, ettei ryhdy tällä kerralla ehdokkaaksi.

Viime eduskuntavaaleissa Savo-Karjalassa 70 573 ääntä koonneen keskustan ehdokasasettelu ratkeaa mahdollisesti jo elokuun loppuun mennessä, mutta jos ehdokkaita tulee enemmän kuin listalle mahtuu, piiriko­kous päättää syksyn aikana, ketkä ehdokkaiksi lopulta pääsevät.

Perussuomalaiset saivat viime vaaleissa ääniä 42 696 koko vaalipiirissä. Silloin Oinonen oli puolueen ääniharava 6 283 äänellään. Sinisiin siirtyneet Kari Kulmala, 5 188 ääntä, ja Kimmo Kivelä, 5 145 ääntä, hakenevat jatkopestiä kumpikin sinisissä. Sinisiä auttaisi, jos vetoavuksi tulisi ulkoministeri Timo Soini (sin.), joka on pyrkinyt Savosta eduskuntaan kaksi kertaa aiemminkin. Spekulaatioita Soinin ehdokkuudesta viritti hänen oma Kutsuvieras-kolumninsa (22.7.), jossa hän totesi sinisten muun muassa haluavan elinvoimaista maaseutupolitiikkaa. Sellainen naula ei etelässä välttämättä vedä.

Perussuomalaisista vasemmistoliittoon siirtynyt Marjaana Mikkonen nousee kansanedustajaksi, jos hän pystyy säilyttämään edes puolet viime vaalien 4 714 äänestään ja kansanedustaja Matti Semi (vas.) ei kasvata omaa 2 140 äänen pottiaan. Kansanedustaja Riitta Myllerin (sd.) jättäytyminen pois eduskunnasta merkitsee paitsi Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) aseman vahvistumista myös Tuula Väätäisen (sd.) mahdollisuuksia palata eduskuntaan, sillä Myller sai viimeksi yli tuhat ääntä Savosta.

Kokoomuksen kansanedustajista sekä Sari Raassina että Markku Eestilä pyrkinevät uudelleen eduskuntaan. Ministeri Kääriäisen päätös jäädä leikistä pois helpottaa Eestilän asemaa, vaikka eri puolueen miehistä onkin kyse. Raassina puolestaan voi saada Kuopiossa haastajan esimerkiksi kirjailija Marko Kilvestä, jota tosin kirjahankkeet työllistävät juuri nyt. Erityisesti kokoomuslaisten äänestyskäyttäytymiseen saattaa vaikuttaa sekin, saako Liike Nyt kovia nimiä ehdolle. Kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedtin ja ravintoloitsija Seppo Sedu Koskisen lähtö Harry Harkimon perustaman liikkeen jäseniksi ennakoivat, miten uusi poliittinen liike tahtoo profiloitua.

Vihreiden kannatukseen ei tällä hetkellä ole odotettavissa suuria muutoksia ja sama koskee kristillisiä, joten Krista Mikkonen (vihr.) ja Sari Essayah (kd.) säilyttänevät paikkansa. Toki vaaleihin on vielä aikaa ja paljon uuttakin jännittävää ehtii tapahtua.

16.02.2019Nyt voit tukea kampanjaani myös Holvi verkkokaupan kautta...
05.11.2018Savo-Karjalaan syntyy kutkuttava vaaliasetelma
08.03.2019Sote kaatui ja hallitus erosi
26.02.2019Ennaltaehkäisevää tai vastikkeetonta perusturvaa? Perusturvauudistuksia pohtiva hanke ehdottaa uusia suuntia etuuksiin
26.02.2019Analyysi: Sote kiertyy yhä hankalampaan umpisolmuun ? löytyykö hallituksesta avaajia?
22.02.2019Vähän kuin koulutuslupaus? hallituspuolueet kiemurtelivat koulutusaloitteen kaatamista
18.02.2019Li Andersson haluaa haastaa puolueet puhumaan ihmisten arjesta ? vasemmistoliitto uskoo työllisyysasteen kohentuvan, jos oppivelvollisuutta pidennetään ja täydennyskoulutusta lisätään
12.02.2019Li Andersson nostaa eriarvoisuuden vaaliteemaksi
12.02.2019Vasemmistoliitto haluaa aktiivimallin perumisen hallitusohjelmaan
12.02.2019"Valehtelet!", "kujalla", "sirkuspelle" ? Näin somessa nokittelevat kansanedustajat, joita laki kieltää loukkaamasta salissa

Siirry arkistoon »