Ennaltaehkäisevää tai vastikkeetonta perusturvaa? Perusturvauudistuksia pohtiva hanke ehdottaa uusia suuntia etuuksiin

26.02.2019

Ennaltaehkäisevää tai vastikkeetonta perusturvaa? Perusturvauudistuksia pohtiva hanke ehdottaa uusia suuntia etuuksiin

Julkaistu:

Perusturvajärjestelmän yksinkertaistamiseen toivotaan vauhtia digitalisaatiosta.
Vajaat puolitoista vuotta kestänyt perusturvan ja toimeliaisuuden Toimi-hanke on tehnyt ehdotuksia sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseksi. Hankkeen mukaan nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on vaikeaselkoinen, ja nykyjärjestelmää voitaisiin sujuvoittaa esimerkiksi teknologian avulla.

Yksi hankkeen ehdottamista vaihtoehdoista on yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää siten, että työikäisten ja -kykyisten syyperusteiset etuudet ja toimeentulotuen perusosa yhdistettäisiin. Etuudella olisi kaksi tasoa, joista korkeampaa maksettaisiin kuntoutus- ja työllistämispalveluihin osallistuville. Alempaa etuustasoa saisivat ne, jotka eivät osallistu palveluihin sekä opiskelijat ja lasta kotona hoitavat vanhemmat. Etuus olisi myös kotitalouskohtainen siten, että yksilöllisen etuuden määrässä huomioitaisiin kotitalouden kokonaistulot.

Toinen esimerkki hankkeen ehdottamista suunnista on pyrkiä ennaltaehkäisemään sosiaaliturvan tarpeen pitkittymistä siten, että palveluita tarjottaisiin nykyistä aiemmassa vaiheessa. Tässä vaihtoehdossa etuutta saavan palvelutarpeita arvioitaisiin nykyistä tiiviimmin, ja lisäksi tähän oltaisiin yhteydessä nykyistä useammin etuusjakson aikana, jotta väliinputoaminen ja eriarvoistaminen estetään.

Digityökalut käyttöön

Yhdeksi vaihtoehdoksi on kuvattu myös vastikkeeton perusturvaetuus, joka korvaisi nykyisen perustoimeentulon ja nykyiset perusturvaetuudet, kuten sairauspäivärahan, työttömyysetuudet ja opintorahan. Etuus kuuluisi ilman tarveperustetta kaikille työikäisille, jotka oleskelevat laillisesti Suomessa muutoin kuin väliaikaisesti. Muut tulot vähentäisivät etuutta.

Hallituksen asettaman Toimi-hankkeen tehtävänä oli valmistella työllisyyttä parantavaa ja eriarvoisuutta vähentävää perusturvan kokonaisuudistusta. Uudistuksella tavoitellaan muun muassa työllisyysasteen nostamista, työntekoon ja yrittämiseen kannustamista sekä nykyistä yksinkertaisempaa järjestelmää, joka hyödyntää erityisesti digitalisaatiota.
16.02.2019Nyt voit tukea kampanjaani myös Holvi verkkokaupan kautta...
05.11.2018Savo-Karjalaan syntyy kutkuttava vaaliasetelma
08.03.2019Sote kaatui ja hallitus erosi
26.02.2019Ennaltaehkäisevää tai vastikkeetonta perusturvaa? Perusturvauudistuksia pohtiva hanke ehdottaa uusia suuntia etuuksiin
26.02.2019Analyysi: Sote kiertyy yhä hankalampaan umpisolmuun ? löytyykö hallituksesta avaajia?
22.02.2019Vähän kuin koulutuslupaus? hallituspuolueet kiemurtelivat koulutusaloitteen kaatamista
18.02.2019Li Andersson haluaa haastaa puolueet puhumaan ihmisten arjesta ? vasemmistoliitto uskoo työllisyysasteen kohentuvan, jos oppivelvollisuutta pidennetään ja täydennyskoulutusta lisätään
12.02.2019Li Andersson nostaa eriarvoisuuden vaaliteemaksi
12.02.2019Vasemmistoliitto haluaa aktiivimallin perumisen hallitusohjelmaan
12.02.2019"Valehtelet!", "kujalla", "sirkuspelle" ? Näin somessa nokittelevat kansanedustajat, joita laki kieltää loukkaamasta salissa

Siirry arkistoon »