Sote kaatui ja hallitus erosi

08.03.2019

Sote kaatoi hallituksen – Pääministeri Sipilä: Edellytyksiä etenemiselle ei ole, se on minulle valtava pettymys

Pääministeri Juha Sipilä jätti hallituksen eronpyynnön presidentille, ja hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Näet hallituksen tiedotustilaisuuden jutun kuvaa klikkaamalla

Sipilän hallitus
Pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuus Kesärannasta
Pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuus Kesärannasta
Pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuus Kesärannasta

Eduskunnassa umpikujaan ajautunut sote- ja maakuntauudistus on kaatanut hallituksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänen eduskunnastaan viime päiviltä saamansa tilannekuva uudistusten etenemisestä on johtanut siihen, että hän päätti pyytää hallituksen eroa.

Sipilän mukaan tieto velvoitti hänet tekemään johtopäätöksen: hallituksen merkittävimmällä uudistuksella ei ole edellytyksiä edetä jäljellä olevan kauden aikana.

– Edellytyksiä ei ole, se on minulle valtava pettymys. Jälleen perustuslain tulkinnasta nousevat seikat näyttävät tulleen eduskuntatyössä esteeksi. Aikaa uusien esitysten tekemiselle tai ratkaisujen hiomiselle ei enää ole, Sipilä perusteli päätöstään.

Hän totesi edellisen sote-uudistuksen kaatuneen vaalien alla perustulakivaliokunnan lausuntoon aika tarkalleen neljä vuotta sitten ja nyt olemme jälleen samassa tilanteessa.

– Silloin esityksen takana olivat kaikki puolueet, ja sekään ei tuonut uudistukselle sellaista kantavuutta, että se olisi edennyt eduskunnassa.

Tässä artikkelissa seuraamme päivän etenemistä hetki hetkeltä:

Katso erikoislähetys klo 15 hallituksen erosta ja sote-uudistuksen kaatumisesta – Yle seuraa hetki hetkeltä

"Kannan oman vastuuni"

Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että hänen hallituksensa on toiminut tulos tai ulos-asenteella. Hallituksen kaataminen oli hänelle henkilökohtainen päätös.

– Olen periaatteen mies. Politiikassa on kannettava vastuu. Se on vastuuta sanoista ja teoista, ja myös tekemättä jäämisistä. Kuuntelin tarkkaan, mitä sisäinen ääneni sanoi ja johtopäätökseni on, että hallitukseni on jätettävä eronpyyntö. Kannan oman vastuuni.

Sipilä oli keskustellut päätöksestään alustavasti presidentin kanssa eilen illalla ja hallituskumppaneiden, kokoomuksen ja sinisten, kanssa aamulla.

– Olen sanonut useaan otteeseen, että olen tullut politiikkaan etsimään ratkaisuja ja laittamaan Suomea kuntoon.

– Monessa asiassa hallitukseni on onnistunut, ennen kaikkea saamaan suomalaisille töitä ja taittamaan valtion holtittoman velkaantumisen. Mutta sote- ja maakunta-uudistus on ollut listamme keskeinen tavoite. Se on ollut pitkä projekti, jonka eteen on tehty töitä valtavasti, ja virheitäkin, Sipilä myönsi.

Ministeriaitiossa, pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 14. helmikuuta.
Ministeriaitiossa, pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 14. helmikuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sote-uudistus tarvitaan edelleen

Juha Sipilän mukaan 80 prosenttia hallituksen tavoitteista ja työlistasta saatiin päätökseen, mutta yksi viidestä tärkeimmästä tavoitteista ei tullut valmiiksi.

Hän vakuutti, että sote-uudistusta yritettiin tosissaan aivan loppuun asti.

Pääministeri kiitti lopuksi ministereitä, virkamiehiä ja kaikkia muita tahoja, jotka tekivät töitä uudistuksen onnistumisen eteen.

– Uudistuksen tarve yhteiskunnassa ei ole hävinnyt mihinkään. Suomi ei voi jatkaa näin, sote-uudistus tarvitaan, muuten Suomi ei pärjää.

Sipilä sanoi olevansa valmis kutsumaan eduskuntapuolueet pohtimaan pyöreän pöydän ääreen, miten tästä eteenpäin jatketaan.

Pääministeri Sipilä pyysi hallituksen eroa perjantaiaamuna tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä.

Presidentti Niinistö kiitti pääministeriä ja hyväksyi hallituksen eronpyynnön. Presidentti pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä siihen saakka kunnes uusi hallitus nimitetään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön Mäntyniemessä.
Presidentti hyväksyi hallituksen eroanomuksen
Presidentti Niinistö kiitti pääministeriä ja hyväksyi hallituksen eronpyynnön. Presidentti pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä siihen saakka kunnes uusi hallitus nimitetään.

Voit katsoa hallituksen eronpyynnön jättämisen Mäntyniemessä ja Kesärannan tiedotustilaisuuden Yle Areenassa tai klikkaamalla artikkelin kuvaa.

16.02.2019Nyt voit tukea kampanjaani myös Holvi verkkokaupan kautta...
05.11.2018Savo-Karjalaan syntyy kutkuttava vaaliasetelma
08.03.2019Sote kaatui ja hallitus erosi
26.02.2019Ennaltaehkäisevää tai vastikkeetonta perusturvaa? Perusturvauudistuksia pohtiva hanke ehdottaa uusia suuntia etuuksiin
26.02.2019Analyysi: Sote kiertyy yhä hankalampaan umpisolmuun ? löytyykö hallituksesta avaajia?
22.02.2019Vähän kuin koulutuslupaus? hallituspuolueet kiemurtelivat koulutusaloitteen kaatamista
18.02.2019Li Andersson haluaa haastaa puolueet puhumaan ihmisten arjesta ? vasemmistoliitto uskoo työllisyysasteen kohentuvan, jos oppivelvollisuutta pidennetään ja täydennyskoulutusta lisätään
12.02.2019Li Andersson nostaa eriarvoisuuden vaaliteemaksi
12.02.2019Vasemmistoliitto haluaa aktiivimallin perumisen hallitusohjelmaan
12.02.2019"Valehtelet!", "kujalla", "sirkuspelle" ? Näin somessa nokittelevat kansanedustajat, joita laki kieltää loukkaamasta salissa

Siirry arkistoon »